(I detta specialavsnitt sänder vi ett samtal som spelats in inför publik på ABF-huset från samtalsserien Psykologer läser böcker. Moderator: Jenny Jägerfeld)
Historier om skräck, våld och död har alltid fascinerat oss. Varför är vi så förtjusta i att självmant utsätta oss för det mörka och för det som skrämmer? Finns det kanske något terapeutiskt i att möta sin rädslor, att bearbeta dem, genom att läsa om det mest fasansfulla eller ställföreträdande våld? Är det sant att skräcken speglar varje tidsepoks rädslor? Och varför vill man egentligen skriva om skräck, våld och död?
Gäster: John Ajvide Lindqvist som följer upp förra årets gastkramare "Himmelstrand" med "Rörelsen" och författaren Mats Strandberg som följer upp kritiker- och läsarsuccén Engelsfors-trilogin med skräckromanen "Färjan".
Öga för öga, tand för tand! Finns det något vettigt i det gammeltestamentliga budskapet, eller ska vi göra som Jesus sa och vända andra kinden till?
I dagens avsnitt ältar vi hämnd. Vad är det som gör att vi hämnas, var går gränsen mellan nödvärn och hämnd, mår vi bättre eller sämre av att faktiskt ge igen och: är hämnd någonsin moraliskt försvarbart?
Dessutom avslöjar Jenny hur hon hämnades genom en bok och Johanna sticker hål på myten om de "goda" djuren och avslöjar vilket djur som faktiskt hämnas.
Gäst: Unni Drougge, som berättar om hur hennes bok om övergreppen sågs som en roman om hämnd.