Info

Superältarna

Podden där författarna Jenny Jägerfeld och Johanna Thydell vrider och vänder på ett ämne, ställer en väldig massa frågor och, förhoppningsvis, hittar svar.
RSS Feed
Superältarna
2018
October
September
August
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
July
June
May
April
March


All Episodes
Archives
Now displaying: 2016
Dec 30, 2016

#33. SÖMN

Varför sover vi? Vad händer om man inte sover? Och vad är egentligen REM-sömn som det tjatas om?
Idag avslöjar Johanna sin bisarra insomningsrutin (vilken bland annat innehåller en allvarstyngd dokumentär om Tobleroneaffären) och Jenny förklarar varför hon gärna kollar på videos av unga kvinnor som viker handdukar vid läggdags.
Dessutom avslöjar vi bakgrunden till begreppet tupplur, lägger fram olika teorier om drömmar och diskuterar om det verkligen är så satans dåligt att kolla på skärmar innan man ska sova.

Dec 16, 2016

#32. ”GOD” JUL
Varför firar vi egentligen jul? Hur kommer det sig att detta sker på helt fel dag, månad och till och med år? Och varför hetsar julen oss till att bli värsta husmorsorna?I dagens avsnitt berättar Jenny om en julafton i Turkiet där det bjöds på ett frieri, en bajskorv samt stulna byxor och Johanna delar med sig av sin värsta jul hittills – julen efter separationen.
Dessutom diskuteras Lucias öde som tvångsprostituerad, svårigheten i att resa med knäck, om det är tillåtet att ändra på jultraditioner, hur man ska hantera rasistiska släktingar vid julbordet, och framförallt: är julen verkligen så "god”?

Om du vill julklappssponsra Superältarna, swisha till 070-4744364. Tack!

Dec 2, 2016

#31. PENGAR
Varför är det så känsligt att snacka om pengar? Hur mycket ska man egentligen dricksa? Och hur delar man notan i stora sällskap på ett rättvist sätt?
I dagens avsnitt ältar vi pengar. Jenny berättar om en mycket fattig period när hon inte hade råd med bindor och istället fick använda wettexdukar i trosorna och Johanna funderar på svårigheten att som ensamstående egenföretagare ha råd att ge barnet lov. Dessutom diskuteras den augustnominerade boken Fattigfällan, skillnaden mellan snålhet och sparsamhet, hur pengar och lycka hänger ihop och vad ”rövhålseffekten” är. På tal om pengar – om du vill sponsra de ideella Superältarna, swisha då till 070-474 43 64. Enorm tacksamhet!

Nov 25, 2016

Vilka är vi egentligen? Är det medfödda faktorer som skapat oss eller kan vi faktiskt välja hur vi vill vara? Och stämmer självbilden med omgivningens syn?
I dagens avsnitt ältar vi identitet! Johanna berättar om problemet med att inte kunna fråga någon hur hon var som var liten och Jenny får oanat höra vad vänner tycker om hennes sanna identitet. Dessutom diskuteras vilka egenskaper vi förstärkt för att de belönats, hur vi använder varumärkeskonsumtion som identitetmarkörer och identitetsdragen vi har – men döljer för andra.

Nov 4, 2016

Vad är egentligen ett dåligt val? Varför gör vi dem? Finns det några speciella faktorer som försämrar omdömesförmågan? Och varför är tonåringar så kassa på att ta beslut?
Idag listar vi generat våra egna dåliga val, som exempelvis varför Johanna spelade innebandy i kroppsmålning under lagnamnet ”Passa er ni subbor för våra bandyklubbor" och hur det kommer det sig att en ninjaklädd Jenny gjorde inbrott på sin egen högstadieskola.
Dessutom diskuteras kycklinggul hårfärg, misstaget med att låtsas vara expertfotograf, cykelstölden som minst sagt sket sig och en artikel där vita bröllopsklänningar helt ska förbjudas, om prästen själv får välja.

Oct 20, 2016
Vad betyder kritik? Är betydelsen alltid negativ eller kan det också vara bra? Hur hanterar Jenny och Johanna fenomenet recensioner?
Idag ältar vi kritikens känsliga väsen. Vi funderar på orsaken till att man kritiserar, vad man egentligen vill med sin kritik och den kontrollerade kritiken i parterapi. Dessutom får Johanna höra om sin oförmåga att ta emot personlig kritik och Jenny berättar om en kritisk kommentar från en vän som verkligen brände till.

 

Oct 6, 2016

Varför har vi tysta minuter? Hur kommer det sig att Jenny och Johanna har så svårt för tystnad? Är deras ångesttolerans för tystnad helt enkelt ovanligt låg?
Idag funderar vi även på hur tystnad blir bekväm, varför the silent treatment är värre än medeltida tortyr och varför man kanske inte måste skryta med att man sprungit runt i Göteborg med Erlend Loe för sin partner. Dessutom berättar Johanna varför hon började gråta på grund av att det blev tyst och Jenny rannsakar sig själv kring när hon verkligen, verkligen, verkligen borde ha hållit käften …

Sep 23, 2016

Varför gör det ont? Vilken smärta är den absolut värsta? Och vad är egentligen en migränbanan? 
Idag ältar vi smärta! Vi snackar brynplockning, mjölksyra, mammografi, smärtrösklar, växtvärk, skoskav och den overkliga smärtan av att föda barn. Dessutom avslöjar Jenny hur tråkigt det var att skriva om sin egen ”lågintensiva och icke rock ’n roll”- sjukdom reumatismen och Johanna delar med sig av ett tillfälle där hon kände både extrem fysisk och psykisk smärta – på en skönhetssalong. Ouch!

Sep 9, 2016

I den ursprungliga betydelsen av deadline blev människor skjutna om de överskred en viss linje. Även om deadlines inte är lika blodiga idag kan de kännas nog så dödshotande.
I dagens avsnitt ältar vi vårt eget förhållande till deadlines. Vi diskuterar varför man gärna skjuter upp saker till sista sekunden, varför det kan kännas behagligt att vara under press och vad en inre deadline egentligen är. Dessutom berättar Jenny om kärleksrelationen som hade en ovanligt tydlig deadline och Johanna kommer ut som hyperdiva kring en deadline-incident på nya journalistutbildningen.

Aug 26, 2016

 

Vi borde kanske inte, men vi gör det ändå: SKÄMS! Men vad är egentligen skam? Varför känner vi skam? Och: varför båda plågas och njuter vi bakom skämskudden?Idag går vi till botten med en av människans grundkänslor: skammen! Vi diskuterar sekundärskam, skamförstärkare, skamonani och Donald Trumps högaktuella skamteknik. Dessutom berättar Jenny om sin skamfyllda relation till Fråga Lund och Johanna avslöjar hur hon hanterade skammen av att bli fetdumpad.

May 5, 2016

Romance – västvärldens största litterära genre, är läst och älskad av miljontals människor, men genren dras med ett dåligt rykte. Varför? Är svaret så enkelt att det handlar om att den vänder sig nästan uteslutande till kvinnor?
Litteratur av och för kvinnor har under århundranden systematiskt nedvärderats av etablissemanget. Varför har romance lägre status än all annan genre-litteratur? Varför anses de som något som man bör skämmas för att man gillar? Förstärker romance gamla unkna könsrollsmönster eller ger genren sin läsare kraft och mod att våga drömma stort? Kan det rentav finnas något revolutionerande och feministiskt i genren? 

Gäster: Sveriges romancedrottning, författaren och psykologen Simona Ahrnstedt samt Anna Svedbom, redaktionschef på Harlequin.
Moderator: Jenny Jägerfeld, psykolog och författare.

Apr 21, 2016

Djupa meningsfulla konversationer är väl ändå det som de allra flesta människor strävar efter, men de har sin tid och sin plats. Många stunder varken vill eller kan vi dela med oss av det allra innersta, utan konverserar om saker som är betydligt värdsligare, som ... vädret. I det här avsnittet ältar vi kallprat. Varför kallpratar vi? Hur uppstod kallpratet och vad brukar det bestå av? Hur kallpratar Jenny med en terapiklient om hon träffar denne PÅ VÄG till terapimottagningen? Hur kommer det sig att Johanna hellre trycker i sin hall i tio minuter än att säga hej till en granne? Och varför envisas tandläkare att kallprata när man har munnen full av salivsugar? Dessutom: de bästa kallpratstipsen!

Gäst: Kristoffer Triumf

Apr 8, 2016

(I detta specialavsnitt sänder vi ett samtal som spelats in inför publik på ABF-huset den 1 mars 2015 i samband med samtalsserien Psykologer läser böcker. Moderator: Jenny Jägerfeld.)

 Med anledning av den box som kommer ut i vår, innehållande hennes samlade skönlitterära verk, träffar vi Lena Andersson för att tala om hennes författarskap. Vi diskuterar bland annat den massmediala bilden av förorten i debutromanen Var det bra så?, pratar om fundamentalism och kroppskontroll i Duck City och analyserar hur man kan tänka kring kärlek, ansvar, makt och maktlöshet i den Augustprisade Egenmäktigt förfarande och uppföljaren Utan personligt ansvar.

 Gäst: Lena Andersson, journalist, författare och älskad Superältargäst.

Mar 25, 2016

Varför ljuger vi? Ägnar sig kvinnor och män åt olika typer av ljugande? Kan man verkligen se på någon att den far med osanning? I dagens avsnitt ältar vi lögner! Vi räddar en lyssnare som vill veta hur mycket det är okej att ljuga i underhållande syfte, avslöjar våra egna osanningar och undersöker hur duktiga vi är på att ljuga för varandra i ett högst vetenskapligt test. Dessutom kommer Johanna ut som så kallad ”sociallögnare” och Jenny berättar hur det var att dejta en tvättäkta mytoman.

Gäst: Lars Ohly, som berättar hur det var att spela med Nacka Skoglund – eller hur var det nu?

Mar 11, 2016

Högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede, lättja- idag ältar vi de sju dödssynderna!
Hur står de sig 2016? Vilka dödssynder gör vi oss själva skyldiga till? Men är det verkligen rimligt att komma till helvetet bara för att man blir arg eller har legat runt lite? Borde vi rentav uppdatera syndlistan?
Dessutom njuter Jenny av insikten att Johanna hamnar betydligt längre ner i helvetet än hon själv – om vi ska tro Dantes Gudomliga komedi – och Johanna lanserar den mildare förseelsen "dagssynder" som till exempel kan innebära att man tar fram gitarren på efterfesten.

Gäst: Göran Greider

Feb 26, 2016

Hur hänger tid och rum egentligen ihop? Varför mår vi sämre den 24 januari än alla andra dagar på året? Och hur kommer det sig att vi ofta spårar ur under ledighet?
I dagens avsnitt diskuteras tid. Vi funderar kring varför nyårsafton känns mer hotfull än andra dagar, hur guldfiskars tidsuppfattning ser ut och när man egentligen lämnar barndomen (om man någonsin gör det). Dessutom provar Jenny en app som förändrar hennes liv och Johanna berättar om hur ett nio till fem-jobb hjälpt henne att ta sig igenom hennes ”hatkvartal”.

Gäst: Sigge Eklund

Feb 12, 2016

Varför kysser vi varandra? Hur kommer det sig att vi just stoppar in tungan i en annan människas mun istället för att typ gnugga öron? Är det en rest från när vi diade vår mors bröst eller kommer det från tiden när vi slickade saltet av varandras ansikten?
I dagens avsnitt ältar vi något så härligt som kyssar! Vi diskuterar egna kysspreferenser, den första kyssen (Johanna var skandalösa ÅTTA ÅR!) och hur viktig kyssen egentligen är för en relation. Dessutom avslöjar vi vilket djur som kör med tungkyssar, förklarar begreppet träningshångla och försöker svara på varför Leonardo Di Caprio enligt uppgift INTE vill kyssas.

Gäst: Malin Wollin

Jan 28, 2016

Varför skriver vi egentligen dagbok? Kan det hjälpa oss att se klarare på tillvaron? Är dagboken verkligen bara ”kär” eller kan den rentav vara en plåga? 
I dagens avsnitt ältar vi, och läser högt ur, dagböcker! Jenny berättar varför hon skildrade en traumatisk händelse som rolig och Johanna förklarar varför hon behövde dricka vin när hon dök ner i sina gamla dagboksanteckningar. Dessutom avslöjas vem som ansåg att ordningsam var det värsta man kunde vara och vem som visade sig vara en fullfjädrad stalker redan som barn.

Gäst: Julia Dufvenius.

1