Info

Superältarna

Podden där författarna Jenny Jägerfeld och Johanna Thydell vrider och vänder på ett ämne, ställer en väldig massa frågor och, förhoppningsvis, hittar svar.
RSS Feed
Superältarna
2018
October
September
August
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
May
April
March
February
January


2015
December
November
October
July
June
May
April
March


All Episodes
Archives
Now displaying: 2015
Dec 17, 2015

(I detta specialavsnitt sänder vi ett samtal som spelats in inför publik på ABF-huset från samtalsserien Psykologer läser böcker. Moderator: Jenny Jägerfeld)

Historier om skräck, våld och död har alltid fascinerat oss. Varför är vi så förtjusta i att självmant utsätta oss för det mörka och för det som skrämmer? Finns det kanske något terapeutiskt i att möta sin rädslor, att bearbeta dem, genom att läsa om det mest fasansfulla eller ställföreträdande våld? Är det sant att skräcken speglar varje tidsepoks rädslor? Och varför vill man egentligen skriva om skräck, våld och död?

Gäster: John Ajvide Lindqvist som följer upp förra årets gastkramare "Himmelstrand" med "Rörelsen" och författaren Mats Strandberg som följer upp kritiker- och läsarsuccén Engelsfors-trilogin med skräckromanen "Färjan".

Dec 4, 2015

Öga för öga, tand för tand! Finns det något vettigt i det gammeltestamentliga budskapet, eller ska vi göra som Jesus sa och vända andra kinden till?
I dagens avsnitt ältar vi hämnd. Vad är det som gör att vi hämnas, var går gränsen mellan nödvärn och hämnd, mår vi bättre eller sämre av att faktiskt ge igen och: är hämnd någonsin moraliskt försvarbart?
Dessutom avslöjar Jenny hur hon hämnades genom en bok och Johanna sticker hål på myten om de "goda" djuren och avslöjar vilket djur som faktiskt hämnas.
Gäst: Unni Drougge, som berättar om hur hennes bok om övergreppen sågs som en roman om hämnd.

Nov 20, 2015

Johanna är inte rädd för att dö, men Jenny blir rädd för en harmlös duva – hur kommer det sig?
I dagens avsnitt ältar vi rädsla! Vad fyller den egentligen för funktion? Vad är värst: trånga utrymmen, separationer eller kroppskada? Kan det vara terapeutiskt att utsätta sig för det som gör en skräckslagen? Är rädslan rentav en viktig drivkraft bakom skapande? Och: hur i helsike kan det komma sig att en människa kan ha fobi för yoghurt?
Gäst: Mats Strandberg

Nov 17, 2015

Den ursprungliga betydelsen av dejting var att stämma träff med en prostituerad - men vad är dejting idag? Varför är det inte längre ”töntigt” att träffas på nätet? Och är det någon skillnad på att dejta i hetero- och hbtq-världen? I dagens ältning lanserar Johanna begreppet "köpare" och "säljare", Jenny betonar vikten av att vara åtminstone någorlunda psykiskt frisk när man dejtar och fenomenet narcissistiska kulturmän diskuteras vilt. Dessutom avslöjas de egna dejterna som gick åt helvete. Totalt åt helvete.
Gäst: Katerina Janouch

Oct 23, 2015

Vad ÄR egentligen passion? Kan det finnas passion utan lidande? När är passionen bara underbar och när förvandlas den till något destruktivt?
I dagens avsnitt analyserar Jenny och Johanna sina egna passioner på absoluta cellnivå. De ältarloss kring rimligheten i kungens påstående "Det sa bara klick!", fenomenet flow, begreppet passionsbrott och det sällsynta vanföreställningssyndromet erotomani. Dessutom konstateras att Jenny fortfarande hatar mindfulness och att Johannas relation till passion skulle kunna ses som något tvångsmässig. 

Gäst: Lena Andersson, författare

Oct 9, 2015

Vad har vi för syn på döden idag? Stämmer ordspråket ”det som inte dödar, det härdar?” Sörjer vi någonsin klart? Och vad är det egentligen för skillnad mellan sorg och depression?
I dagens avsnitt berättar Johanna om hur det var att skriva fiktivt kring sin mammas bortgång och Jenny funderar på om det rentav är terapeutiskt att skräckläsa om ond, bråd död. Dessutom: stämmer det verkligen att det bara är tuppen och kvinnan som är glada efter "la petite morte", den lilla döden?

Dagens gäst: Anna Bennich Karlstedt, psykolog och författare

 

Jul 10, 2015

Varför blir det ”bara” en hit? Varför är vi så snabba på att håna någon vi en gång hyllat? Och blir man lyckligare av att uppfylla sin dröm eller av att ha den kvar?
Idag ältar vi (och nynnar tyvärr på) one-hit-wonders! Vi funderar på varför ljudeffekter och ljudramsor verkar vara en gemensam nämnare för en hit, vi spekulerar kring om Beethoven verkligen hade en tjeckisk prins som hjälp och kollar även upp vad Troll gör nuförtiden. Dessutom avslöjar Jenny varför hon hatar att trivselbowla med kollegorna medan Johanna förklarar bakgrunden till tidningsrubriken ”Thydell är tillbaka – fann lusten åter på systemet.”
(Vissa problem med matematik förekommer också.)
Dagens gäst: Richard Herrey.

Jun 26, 2015

Varför skrattar Johanna åt människor med imma på glasögonen? Får man skämta om att Jenny blev blind på Marstrand? Och var går gränsen mellan roligt och elakt?
Idag ältar vi humor! Vad är det egentligen bra för? Hjälper den oss att komma närmare varandra eller kan det bli motsatt effekt? Vi analyserar Bellmanhistorier, Alla barnen-skämt, fysisk humor, Instagram-humor, ironi och gör dessutom ett extremt vetenskapligt test som ska visa om Jenny Jägerfeld verkligen har humor eller inte.
Gäst: Thomas Järvheden, komiker och musiker

Jun 12, 2015

Hur ska man inleda en roman för att få läsaren att fastna? Är inledningen som bokens DNA? Och vad är viktigast; inledningen eller slutet?
Idag ältar vi inledningar i litteraturen. Vi diskuterar olika sätt att börja en bok, funderar på om de klassiska inledningarna i litteraturhistorien verkligen är så bra och tittar även närmare på inledningarna i våra egna romaner. Hur tänkte vi? Lever vi som vi lär? Och: håller de?
Dagens gäst: Jessica Schiefauer, författare.

May 29, 2015

Vad är det att vara stark? Hur påverkas man om man inte är det? Och på vilket sätt hänger egentligen fysisk och psykisk styrka ihop?
I dagens avsnitt ältar vi styrka. Vi diskuterar varför Johanna måste bryta arm med varenda människa hon träffar, hur Jenny hanterar det faktum att reumatismen gör henne svagare och vilka copingstrategier som bäst tar oss igenom kriser. Dessutom analyserar vi Pippi Långstrump och usla superhjältar,  ordspråk som kan leda till utbrändhet samt funderar kring om behovet av ”starka förebilder” verkligen är så sunt. 

Gäst: Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten

May 15, 2015

För tjugo år sen existerade de knappt, idag kan vi inte leva utan dem. I detta avsnitt ältar vi den fantastiska kommunikationsformen SMS. Johanna kommer ut som smiley-hatare, Jenny berättar hur man kan göra emojis snuskiga och vi går igenom allmän sms-etikett: får man dumpa någon via sms? Är det okej att sms:a medan man umgås med någon annan? Var går egentligen gränserna? Finns de? 
Vi diskuterar också fenomenet sexting, Filippa Reinfeldts osunda emojianvändande, det fina med att ha en SMS-brevvän samt sms:et som ABSOLUT inte borde ha skickats. Blink-smiley.
Dagens gäst: Glenn Hysén

May 1, 2015

#4: HÅR

Vilken betydelse har egentligen vår frisyr? Kan man bli hög på sin egen hårlängd? Hur mycket bör man ansa sig inför en dejt när det vankas sex?
I detta fjärde avsnitt ältar vi hår - huvudhår, armhålehår, könshår och kroppshår i största allmänhet. Johanna delar med sig av en tid då håret ansågs vara hennes enda tillgång och Jenny reflekterar över det faktum att fler tror att hon är flata som korthårig. Begrepp som armhåle-gate, anti-rape-stockings och fittperuker analyseras också. Såklart.
Dagens gäst: Babben Larsson

Apr 17, 2015

Vad är egentligen en dålig sexscen? Är det hett när någon slickar ens tandkött? Funkar det att likna ett könsorgan vid en unghäst som kastar sig mot en grind? Var går gränsen mellan litteratur och pornografi? 

I detta avsnitt superältar vi den litterära erotiken, fenomenet Bad sex in fiction-award och romantiserandet av våld i Fifty Shades of Grey. Vi tittar närmare på pockande lemmar och fuktiga sköten i Hästarnas dal och gör även en närstudie av den överskattade Haruki Murakamis psykotiska, och oredigerade, värld. 

Gäst: Henric de la Cour

Apr 3, 2015

I det andra avsnittet av Superältarna attackerar vi Powerballader. Vad är egentligen en powerballad? Och hur mycket har de egentligen skadat vår uppfattning om kärlek? Skulle innebörden i Total Eclipse of the heart vara mer begriplig om man tolkar den ur ett vampyrperspektiv?  Är I don’t wanna miss a thing en vacker kärleksförklaring eller är det en sjuk stalkers innersta tankar? Och, en gång för alla, vad är det egentligen som Meat Loaf vägrar göra i I would do anything for love (but I won’t do that)?

Mar 20, 2015

I det absolut första avsnittet av Superältarna tar vi oss an kultfilmen Dirty Dancing från 1987. Vi pratar om Elektrakomplex, Babys trygga anknytning, Johnnys risiga självbild, vårt hat till silent treatment, högst tveksam solodans och huruvida vi blivit omkringburna i vår ungdom. Naturligtvis ältar vi också det mest klassiska filmcitatet av alla ”Nobody puts baby in the corner”- för är det verkligen ett hörn Baby sitter i?

Dagens gäst: Fredrik Strage

1